ÚTERNÍ DOBRÝ KAFE S JIRKOU (8.2.2022)

TRENÉŘINA JE POVOLÁNÍ JAKO KAŽDÉ JINÉ

Milí příznivci TEMPO MAKERS 🙂

Trenéři, cvičitelé, pořadatelé závodů či turnajů jsou další z osob, které by se dali zařadit do skupiny s názvem – ohrožení. Nemluvím o sobě, jako trenéru, ale mluvím obecně o všech, kteří se živí právě touto zbytnou činností, jak se za poslední dva roky začalo sportu říkat. Jenže jejich činnost v dnešní době nabývá na důležitosti, aniž byste si to vůbec uvědomovali. Trenéři jsou lidé, kteří rádi a s láskou předávají své poznatky a zkušenosti těm, co o ně mají zájem. Jejich činnost není úplně nejlépe oceněna, ale věřte, že občas finanční stránka není to zásadní, proč se této činnosti věnují. Láska a vášeň pro sport, včetně předání tohoto poselství mezi vás, je mnohdy důležitější než obdržené peníze.

Nepodceňujte tuto jejich profesi. Je stejně důležitá jako všechny ty ostatní kolem vás. Navíc, mnozí do toho dávají víc než jen povinnost si vydělat na živobytí. I ve sportu platí, že musíte jít s dobou. Učit se novým věcem, využívat osobních zkušeností, hledat nové možnosti a metody tréninky, zdokonalovat jak sebe, tak i své svěřence nebo účastníky kurzů. Umět improvizovat, reagovat na nenadálé události, najít okamžité řešení problému, pomoci dobrou radou, podat pomocnou ruku nebo třeba jen správně povzbudit. Na všechny tyto úkoly je potřeba se poctivě připravit. O nic míň než na jiné povolání.

A vidíte, tento druh byl v době covidu velmi ohrožený a myslím, že stále ještě nemá vyhráno. Ačkoli se vám může zdát, že horší časy již přijít nemohou, jste na velkém omylu. Stále je sport tou skupinou, která v případě vyšší nákazy bude mezi prvními, kdo bude omezen. Zvláště takový, kde je potřeba vnitřních prostorů (viz článek minulý týden). Najdou se totiž lidé (není jich zrovna málo), kteří činnost trenérů přehlížejí, neuznávají, podceňují, bagatelizují, občas i zesměšňují a ochota vydat nějakou tu koruna na tento druh činnosti, která jim ale pomůže třeba prodloužit život, je nulová. Znáte ten film – Nevděk vládne světem.

Investovat peníze do trenéra nebo skupinové tréninky jsou výhodnou investicí. V době, kdy čelíme nejvyššímu zadlužení naše země a kdy politici hledají cesty jak ušetřit a efektivně vynaložit peníze, byste i vy měli uvažovat stejně. Prostředky vložené do sportu pod vedením zkušeného a kvalitního trenéra patří mezi ty efektivně vynaložené finance. Internet je dnes asi ten nejdostupnější a nejlevnější trenér, který existuje. Najdete zde odpověď na každou otázku. Jenže je problém, jaká odpověď je ta správná, poněvadž není výjimkou zcela odlišné odpovědi na jednu a tutéž otázku. Zkušenost trenérů je proto v tomhle opravdu k nezaplacení. Oni vás vidí, sledují vaše pohyby, aktivitu a mohou zcela přesně naplánovat váš tréninkový plán nebo připravit trénink přímo na míru. Jak už bylo mnohokrát řečeno, co je zadarmo, nemusí být rozhodně to nejlepší.

Trenéřina, ač si mnozí myslí opak, je velká dřina zvláště u těch, kteří svoji profesi provádějí po celý rok venku, v zimě i v létě, bez rozdílu, jaké je zrovna počasí. Jejich odměna není taková, jak si mnozí myslíte či představujete. Oni si odpovídající odměnu zaslouží, to mi věřte a rozhodně jim není co závidět. Možná jen tu radost s dobře odvedené práce na základě výsledků svých svěřenců. Rozdávat radost neumí jen klauni, trenéři to umí minimálně stejně. Svěřit se do rukou trenérů je správná cesta. Nebudete litovat prostředků ani času, který do toho vložíte. 

A nebojte, že nenajdete toho správného. Již na první pohled totiž poznáte trenéra, který umí a trénuje s láskou a naopak, kterému jde spíše jen o tu finanční stránku věci, aniž bych snižoval jeho schopnosti.

Jirka Mašek TEMPO MAKERS