ÚTERNÍ DOBRÝ KAFE S JIRKOU (19.4.2022)

BĚŽECKÁ SEZÓNA ZAČALA. NEZAPOMEŇ ŽE BUDE DLOUHÁ

Milí příznivci TEMPO MAKERS 🙂

Už se nám to zase pomalu rozjíždí. Po dvou letech s covidem, snad již konečně proběhne běžecká sezóna, jak je obvyklé. Nechci se k té době vracet. Je pryč a lepší bude pohled do budoucnosti. Ze své dlouholeté zkušenosti vím, jak začátek sezóny ovlivňuje všechny běžce a běžkyně. Radost ze zahájení je velká a každý chce absolvovat co nejvíce závodů, když už tolik toho v zimním přípravném období natrénoval. Jenže úvodní natěšení, radost a euforie se může rázem změnit na bolest, vztek a lítost. Proč?

Ačkoli si myslíte, jak máte natrénováno, vaše tělo má určitou kapacitu, která se může brzy vyčerpat zvláště tím, že na začátku jdete od jednoho závodu ke druhému. Jakákoliv regenerace, odpočinek a také kvalitní trénink jde najednou stranou, a to i přesto, že jste si slíbili, že poběžíte jen některé vybrané závody. Skutek utek, jak lidové pořekadlo praví.

Můj příběh je starý několik let, ale stále živý a v dnešní době i aktuální. Proto jsme se rozhodl ho stručně vylíčit. Jeden rok jsem od konce března do poloviny června běžel snad každý týden závod a ponejvíce půlmaraton. Což o to, taková porce se dá zvládnout, ale rozhodně ne, když vše běžíte naplno. Motivací vám je pokaždé vylepšení svého osobního maxima. To určitě baví každého. Jakápak regenerace, odpočinek anebo kvalitní trénink. Pokud to běhá, není potřeba. Velká chyba. Na konci června mi moc sil nezbylo a tělo řeklo dost. Nepotrestalo mě zraněním, ale ztrátou chuti a radosti vůbec běhat. Takže podzimní závody se vedly v duchu doběhnout závod, na který jsem se registroval. Potěšení z běhu se vytratilo. Pro běžce jeden z velmi tvrdých trestů. Potká to mnohé, ale oni to raději nedají na sobě znát, aby se před ostatními neztrapnili, tak to je.

Podobnou chybu už jsem již neudělal a tuto zkušenost cítím jako povinnost nyní předat i vám, ať už nováčkům či běžeckým matadorům. Snažím se takto apelovat každý rok. Mnozí již takovou zkušenost zažili a berou si to k srdci, ale stále je tolik běžců, kteří si nedají říct a spálí se.

Nezapomeňte, že sezóna je dlouhá a mnozí si ji ještě prodlužují o podzimní či dokonce zimní závody, a proto si pečlivě rozvrhněte, jaké závody jsou ty, na kterých chcete něco dokázat a ty, kde si rádi zaběhnete jen pro radost. Čím jste starší, tím tato doporučení platí dvojnásob. Nedám dopustit na kvalitní trénink, pečlivou přípravu, před hurá plánem.

Běhání by vám mělo přinášet radost, potěšení a dobrý pocit. Neztraťte tuto vlastnost jen tím, že se budete honit za rekordy. Jak jsem v nedávném rozhovoru uvedl, běhat se má pro radost a výtečný výkon je taková třešnička na dortu toho vašeho běhání. Nejlepší však na běhání je bezprostřední pocit po doběhu, kdy vyplavené endorfiny doslova zaplaví celé tělo a vytvoří ten nejbáječnější pocit, pro který vlastně začínáme běhat. Je úplně jedno, zda poběžíte tři, pět nebo patnáct kilometrů. Tak úžasný pocit po doběhu se stane návykovým.       

Jirka Mašek TEMPO MAKERS