ÚTERNÍ DOBRÝ KAFE S JIRKOU (12.4.2022)

CO ČECH, TO SPORTOVEC. ZDALEKO NE!

Milí příznivci TEMPO MAKERS 🙂

Při mém nedávném rozhovoru v plzeňském rozhlase moderátorka pravila, že kolem sebe vidí samé běžce a má tudíž dojem, že snad běhá celá republika. Zajímavý názor, ale naprosto mylný. Běžci žijí ve své bublině a vidí jen to, co je zajímá, takže mají pocit, že okolo nich všichni jen běhají. Občas mám podobné myšlenky a zaplesám radostí, ale realita je úplně jiná. Tu totiž nedávno odhalil průzkum jednoho našeho média a potvrdil, co si o běhání „všech“ myslím již dlouhou dobu.

Tři čtvrtiny lidí v produktivním věku nesportuje (!) a pokud ano, jen příležitostně (jednou za čas se opravdu nepočítá!). Z toho 20 % nesportuje vůbec a nikdy nesportovalo!!! To jsou výsledky, co? A půjdeme ještě dál. Ve věku od 18 do 29 let sportuje pouhých 35 % lidí a nad 60 let dokonce jen 25 %. Ale pozor, vycházíme z čísla jedné čtvrtiny lidí, tedy těch, co se přiznali že sportují (minimálně třikrát týdně). Podle mě velmi alarmující čísla. Na druhou stranu, po dvouletém covidu se nelze divit. Čekal jsem to možná ještě o malinko horší.

Kde hledat příčiny? Žijeme totiž v době, která nás nenutí se moc hýbat. Navíc někteří výrobci vymýšlí věci, dříve nemyslitelné a pro mě nepochopitelné. Takže místo klasických kol máme elektrokola, místo koloběžek, elektrokoloběžky. Vymýšlíme stále něco, abychom měli pohodlnější život bez zbytečného pohybu. Nebude dlouho trvat a nakupovat budeme přímo z auta. Fantazie? Ne, hodně blízká realita. A co je největší alarm? Že těchto „vymožeností dnešní doby“ hojně využívají právě mladí lidé a ti, s prominutím tlustější, pro které by byl pohyb tím nejpotřebnějším a nejprospěšnějším. Navíc, covidová opatření nás nutila zůstat doma, což mnozí kvitovali a brali dokonce jako výmluvu, proč nesportují. Dospělí i děti nevyjímaje. Ale takto podobně se již lidé chovali i před tímto obdobím.

Jak z toho ven? Určitě nepřemlouvat, to není produktivní a mine se účinkem. Možná bych to řešil v systému zdravotnictví. Děláš něco pro své zdraví, dostaneš výhodu. Neděláš nic, výhodu prostě nedostaneš. Už vidím tu kritiku, ale neodhalil náhodou právě covid, že se o své zdraví nestaráme dostatečně, ale až nám začne hořet koudel u zadku, jak se lidově říká? To posuďte sami individuálně. K tomuto tématu se celkem trefně hodí odpověď Dalajlámy na otázku, co ho na lidech nejvíce překvapuje? „Lidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze; potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví. A žijí tak, jako by neměli nikdy zemřít, a potom zemřou bez toho, aby předtím žili.“

Jaké jsou vyhlídky? Jsem životní optimista, proto vše vidím velmi pozitivně. Ale opravdu každý musí přijít na to, že sport se nedělá pro druhé, ale jen a jen pro sebe. Kdo sportuje pro někoho, u sportu dlouho nevydrží. Při první příležitosti toho zanechá. Kdežto v opačném případě, to přinese kýžený efekt. Obohatíte tím život o krásné a neopakovatelné zážitky, navíc nezapomenutelné. Ty vám pomohou, když bude nejhůře. Už jen vzpomínka na úžasné zážitky vám naladí úsměv na tváři a ten jak se ví, je nejlepší léčitel. Je jedno jaký sport děláte, ale hýbejte se minimálně třikrát týdně. Výsledky nejsou podstatné, podstatnější je ta radost s jakou vyběhnete i doběhnete! Jdeme na to, protože jak říkám, nikdy není pozdě začít. 

Jirka Mašek TEMPO MAKERS