ÚTERNÍ DOBRÝ KAFE S JIRKOU (5.4.2022)

NUDNÁ TÉMATA? TAKOVÁ V DNEŠNÍ DOBĚ NEJSOU

Milí příznivci TEMPO MAKERS 🙂

Dnes se ve svém pravidelném příspěvku zaměřím na čtenost právě zveřejněných témat v této úterní rubrice. Je velmi zajímavé sledovat, který z příspěvků vás osloví více a který méně, ačkoli jsou všechny stejně aktuální. Nikdy se nesnažím, aby každý příspěvek byl super atraktivní a získal co nejvíce lajků. Ty pro mě ostatně nejsou měřítkem atraktivnosti příspěvku (a nikdy nebyly), ale množství oslovených lidí a kolik z nich si příspěvek přečte. To ostatně, v porovnání s lajky, je velmi odlišné číslo a pro mě i objektivnější.

Největší čtenost mají příspěvky, ve kterých se snažím vyslovit svůj názor, který je mnohdy velmi rozdílný oproti těm „pravým hlásaným“ a vzbudí zájem či kontroverzi. Někteří je neradi slyší a ještě hůře vyslovují, přestože si myslí to samé. Proto je osloví. Druhou skupinu tvoří příspěvky plné emočního náboje nebo charitativního smyslu. Emoce lze prakticky vyjádřit v každém příspěvku, jen jejich míra není vždy taková, aby dokázala naplno probudit správné nadšení pro danou myšlenku. Přesto tyto články jsou velmi čtené a zůstávají ve vás dlouho, i když se nevyjádříte prostřednictvím lajků, ale jen si článek přečtete.

Mnohá témata jsou velmi aktuální, týkající se ale jen omezené skupiny běžců či běžkyň. I tyto příspěvky jsou důležité zveřejnit, neboť i zásah do malé skupiny je přesnou trefou do černého. Nikdy se nesnažím oslnit všemi příspěvky jen pro vyšší čtenost. Každý názor, byť mnohdy rozporuplný, je důležitý, proto není možné vše selektovat tak, aby příspěvek vždy jen zaujal a vzbudil velký ohlas. Měl by to být zásah pro toho, komu je určen. Bylo by hezké psát jen o těch nejzásadnějších problémech. Jenže je potřeba oslovit i tu menšinu, která si potřebuje ten svůj menšinový názor potvrdit nebo naopak vyvrátit. Věřte, že každé z témat si velmi důkladně analyzuji z několika kritérií, abych poté vybral to nejvhodnější a o něm se více rozepsal.

Nezapomínám ani na druhý aspekt psaní příspěvku, což je jeho délka. V dnešní uspěchané době (považuji to za velmi nešťastné a nežádoucí) je každá minuta dobrá, proto i délka příspěvku je pro mě zásadní. Snažím se, aby čtení příspěvku nezabralo více než dvě minuty. Doba, která vám neomezí ani nenaruší denní harmonogram. Občas je složité vše do tohoto času vtěsnat, aby to mělo hlavu a patu a na konci nějaký smysluplný závěr. Původní záměr, jakožto už říká název, byl spolu se čtením si vypít kávu, a ta jak známo, by se měla vychutnávat čtvrthodinku. To mám ještě velkou rezervu.

Suma sumárum… někdy i zcela nicotné téma stojí za velkou pozornost. Nikdy totiž nevíme, kdy nás daný problém dostihne. Cílem článků, respektive mého psaní, je vám přiblížit problematiku běhání z různých úhlů pohledu, z hlediska tréninku či závodu, ale i stavu psychiky. Nadarmo se neříká, že běháme především hlavou. Nikdy nic neurvete silou, pokud není správně nastavena hlava. To je vysvětlení, proč mě zajímají běžecká témata ze všech možných pohledů.

Mohu slíbit, že avizovaná studnice nápadů na příspěvky nevysychá, ale stále do ní přitéká množství zajímavých informací. Za týden tedy opět na vás čeká jedno takové (ne)zajímavé téma.  

Jirka Mašek TEMPO MAKERS