ÚTERNÍ DOBRÝ KAFE S JIRKOU (31.5.2022)

POŘADATELÉ MALÝCH ZÁVODŮ – DRŽÍM VÁM PALCE!

Milí příznivci TEMPO MAKERS 🙂

Za poslední týden se toho událo tolik, že mám materiálu na minimálně deset úterních příspěvků. Navážu však na příspěvek z minulého týdne, ale zaměřím se na pořadatele závodů. Samozřejmě, že těch menších bezejmenných, ale výborně fungujících. Budu zároveň čerpat i zkušenosti ze závodů TEMPO MAKERS či podobných, kde se například částečně angažuji.

Od jara všichni pějí ódy na ty velké masové komerční závody. Připravenost závodu, skvělá trasa, báječný servis, výtečná atmosféra, a tak bych mohl pokračovat. Nelze než souhlasit. Na FB a IG najdete tolik pochvalných příspěvků jako snad nikdy. Po dvou hubených letech, kdy se vše vrátilo do normálu se nelze divit.

Organizátoři těchto závodů mají široký tým, se kterým denně tyto závody připravují. Slyší na ně ty největší partneři a nešetří penězi a vše štědře podporují. Závod si poté může dovolit mnohem víc než jen připravit trať a zajistit ceny pro nejlepší. V zázemí si vás dneska hýčkají a vy nepoznáte rozdíl mezi vámi a VIP sektorem. Doslova nás běžce a běžkyně neskutečně rozmazlují.

Připravit malý závod je stejně náročné jako ten velký. Rozdíl je v tom, že ten malý děláte s minimálním týmem, který přes den pracuje a ve volném čase závod zajišťuje. Většinou to dopadne tak, že vše podstatné zůstává na jednom člověku. A když něco děláte sám, občas vám nějaký ten detail či drobnost uteče a nestačíte vše napravit. To není výmluva, ale holý fakt, i když děláte vše na sto procent. Sehnat na takový závod partnera je dneska nadlidský úkol. Není tak vidět, nemá tudíž ani zájem. A když už takového seženete, jste rádi, že věnuje alespoň nějakou cenu, ale i tím vám hodně pomůže.

Vždycky jsem si myslel, že běžec na závodě si potřebuje vyzvednout číslo, rozběhat se, postavit na start, zdolat trať a v cíli dostat napít a něco k snědku. Dnešní běžec se ale výrazně změnil a chce takový komfort, který mu nabízejí právě ty velké masové závody. Srovnání je to nesrovnatelné, přesto k tomu dochází a podle toho se hodnotí i závod. Nene, nestěžuji si, jen konstatuji jak to dnes běží.

Odměnou nám malým pořadatelům je zájem běžců a běžkyň a účast na těchto závodech. Za minimální startovné dokážeme zajistit skvělý závod se vším, co k tomu patří. Jen musíme dát do toho více svého srdce a zápalu pro dobrou věc. Snažit se alespoň o takovou úroveň závodu, aby všichni měli zajištěno minimálně to, co jsem uvedl. Na výši vlastní obětavosti závisí celkový výsledek. Doslova! Pořádat v dnešní době závody je hodně složité a občas musíte zkousnout i trochu té hořkosti v podobě malé účasti na závodě nebo kritiky, že jste neměli vše tak skvělé jako jiné závody. To, že vše děláme s láskou k běhání a sportu všeobecně, občas narazí na sílu peněz či mocnost těch velkých. Tomu se konkurovat nedá.

I přes tyto složité záležitosti, nás malé pořadatele nic neodradí od toho, abychom přestali pořádat malé místní závody. Je těžké se mnohdy termínově vyhnout právě masovým závodům, ale pokud se to podaří, zkuste si takový závod zaběhnout. Ten pořadatelský úsměv v cíli je pravý nefalšovaný a upřímný. Žádné přetvářka a faleš. My pořadatelé máme své srdce pro běžce stále otevřené, ať se děje co se děje. Malé závody si nezaslouží, abyste je přehlíželi. Mohou vám přinést více než si myslíte. Vítejte všichni na malých závodech a užijte si je naplno a s chutí. 

Jirka Mašek TEMPO MAKERS