ÚTERNÍ DOBRÝ KAFE S JIRKOU (3.5.2022)

VÍTE OPRAVDU PŘESNĚ JAK DOJÍT K CÍLI?

Milí příznivci TEMPO MAKERS 🙂

Tak se nám naplno rozjely všechny běžecké závody. Doba covidová pominula a po dvou letech si můžeme užívat závody bez jakýchkoliv omezení. A hned po prvních závodech začaly samozřejmě padat i osobní rekordy, běžecká maxima a všechny ty rekordy, které s běháním souvisí. Předpokládám, že i vy máte nějaký cíl, ponejvíce ztotožněn časem, který byste rádi chtěli překonat. Zamysleli jste se někdy, zda samotný čas je právě tím vhodným cílem?

Každý takový cíl je především jistý nápor na psychiku Ta dokáže u sportovců nejen výrazně ovlivnit výkon, ale zasáhne i běžný život. Opět mluvím ze své zkušenosti, neboť i já jsem udělal chybu a následné zklamání bylo velké. Zkuste třeba místo orientace na cílový čas, zaměřit se na hodnoty, které právě k splnění cíle vedou. Být orientovaný na hodnoty totiž znamená, že děláte právě to, co je pro vás opravdu důležité. Abych to vysvětlil. Znáte to heslo… běhejte srdcem? Tady to platí dvojnásobně. Jedině, když vaše srdce podporuje vaše jednání, vytváříte velké množství potřebné energie a disciplíny, abyste na své cestě za cílem mohli postupovat správně vpřed a uspěli.

Správný trenér by vás neměl příliš chválit za konečné výsledky, ale právě za angažovanost, úsilí a nasazení, díky kterému jste ke konečnému výsledku či času došli. Přesně tak se chovejte i k sobě samému, když si zpětně analyzujete svůj denní trénink nebo týdenní souhrn všech běhů. Neupínejte se přímo ke svému cíli, jímž je například čas na půlmaraton či maraton, ale hodnoťte způsob cesty (kvalitu tréninku), která k tomu výsledku vede. Jít slepě za cílem, bez sdílení hodnot jako jsou nasazení, úsilí a píle, nikam nevede. Jestli chce pokořit cíl jen proto, že už ho překonal váš kamarád nebo soupeř, vjeli jste do slepé uličky. A tam přece nechcete zabloudit.

Může se stát, že se nakonec nepodaří stanovený cíl pokořit, přesto vaše mise může být velmi úspěšná. V té souvislosti mě zaujal velmi krásný citát mého oblíbeného sportovního a motivačního kouče Steffena Kirchnera, který nazývá pravidlem úspěchu – Nepokoušej se mít úspěch, abys byl šťastný, ale buď šťastný, abys měl úspěch. Tohle přesně vystihuje to, o čem dnes píši. Cíl se nepodařilo splnil, ale vy jste přesto spokojeni. Vaše svědomí, že jste pro to udělali maximum, je čisté a navíc jste si celou tu dobu přípravy užívali bez zbytečných stresů a nervů, že se to nemusí povést. Cesta byla pro vás důležitější než čas, to je obrovské pozitivum. Být šťastný, je totiž základním duševním postojem, který nepodléhá žádným výkonnostním kritériím a navíc tě umožní běhat pro radost a potěšení.

Neberte si proto cíl jako nějakou svoji modlu. Nevydávejte zbytečně tolik energie. Věnujte ji raději hodnotám, díky kterým chcete cíle dosáhnout, tedy to, co je pro vás důležité. A pokud si myslíte, že když mám obě kolena po těch letech „porouchané“, nemám žádné cíle, mýlíte se. Chci se radovat z toho, že mohu vyběhnout, užít si pohyb a běhání zvláště. To je pro mě to důležité! K těmto hodnotám se nyní denně upínám a užívám si to naplno! A věřím, že díky tomu ještě nějaký ten cíl, v podobě času či uběhnutého závodu, přijde. Takže známé heslo… běhejte srdcem… platilo, platí a bude platit. Jen je potřeba, udělat si v hlavě pořádek. Běhej proto, že běhat chceš a ne musíš! Ať vám to běhá a srdce správně tepe v rytmu – BUĎ ŠŤASTNÝ, že běháš!   

Jirka Mašek TEMPO MAKERS