ÚTERNÍ DOBRÝ KAFE S JIRKOU (10.5.2022)

NELITUJEME, RADĚJI POMÁHÁME

Milí příznivci TEMPO MAKERS 🙂

Dnes to vezmu trochu z jiného soudku, přesto u běhání zůstanu. Jestli běháte a ještě tím pomáháte, co více si můžete přát. V TEMPO MAKERS již pátým rokem pomáháme dětským klientům z CENTRA HÁJEK, aby si mohli maximálně užívat života, když jim to osud ztížil. Ty dětské příběhy mě pokaždé dovedou až k slzám. Ne, že bych ty děti litoval, ale za to, jak se dokáží se svým osudem tak rvát a přitom mají na tváři stále jen úsměv. Jak to jen dělají, že se dokáží svému osudu zasmát?

V minulém týdnu jsem navštívil Centrum, abych domluvil podrobnosti naší pomoci na tento rok. A jako bych to přitáhl, hned na chodbě se drobná dívenka snažila vyjít sama nájezd pro vozíčkáře, tedy šikminu. Bylo vidět, že nohy nejdou jak mají. Jenže ona je sama vyšla, i když to bylo jistě pro ni hodně náročné. A jestli si myslíte, že ve tváři byla k vidění nějaká křeč, zatnuté zuby, jste na omylu. Po celou dobu měla široký úsměv na tváři a dokonce se nahlas smála, jak to u těchto dětí bývá zvykem, když se něco daří. To je tak silné, že více netřeba dodávat. Sice jsem měl nasazené brýle, ale mlhu před očima… vlastně oči plné slz z dojetí. Pět metrů po svých a co to udělá za divy.

Proto jsem bouřlivě uvítal, že letos budeme běhat a pomáhat se stavbou dětského hřiště pro handicapované. Dali tomu příznačný název, hlavně díky místu, kde bude stát – „Hrajeme si s přírodou“. Když mi ukázali vizualizaci a že už je vše ve výstavbě, zajásal jsem a okamžitě řekl, že tohle je trefa. Navíc to přímo koresponduje s pohybem, k nám běžcům to patří už jen z principu.

Vše, co se podaří v úterý 31.května na závodě u Baumaxu získat, díky vašim štědrým příspěvkům, půjde na realizaci tohoto skvělého nápadu. Nepodpořit ho, by byl z naší strany velký hřích a popření toho, proč pro tyto děti běháme již pátým rokem. Věřím, že všichni příznivci TEMPO MAKERS zase ukáží jednak bojovné srdce přímo na závodě a také jeho štědrost v podobě jakéhokoliv příspěvku. Děkuji předem i za jednu korunu, kterou vhodíte do kasičky.

Navíc naše parta třiceti dvou lidí, věrných příznivců našeho spolku, už druhým rokem pomáhá tím, že každý kilometr, který kdy uběhnou, generuje koruny pro děti z Centra na pomůcky pro jejich boj s osudem. Osobně si vážím všech, co nám pomáhají a klidně nemusí ani běhat. Sportovat se dá na kole, kolečkových bruslích, na koloběžce nebo jen tím, že vyrazíte pěšky do přírody. Jakýkoliv pohyb je důležitý.

A ještě jeden poznatek mám právě z Centra Hájek, který opět dokazuje, jakou silnou vůli tyto děti mají. Ony totiž musí každý den svádět trpělivý boj s osudem a dělají to rády. Nám, když se nechce, tak prostě nevyběhneme a řekneme si, že půjdeme zítra, pozítří… vidíte ten rozdíl. Ony tím, že „musí“, dokázaly tohle sloveso vyměnit za „chci“. Víte, sport a pohyb všeobecně má stejné účinky na každého bez rozdílu, zda jste zdrávi nebo nějak osudem pokoušeni. Tady není třeba vůbec někoho litovat, ale spíše závidět, že dokáží více než my sami dohromady. Síla jejich charakteru je příkladná pro nás všechny!

Dokažte tohle tvrzení tím, že přijdete v úterý 31.května na závod a běháním a příspěvkem ukážete, že jste stejní jako ty báječné děti, kterým pomáháme. Děkuji moc za vše a těším se na Vás na závodě.

PS: zítra ukážeme celý projekt ve vizualizaci.     

Jirka Mašek TEMPO MAKERS a dnes i děti z CENTRUM HÁJEK