ÚTERNÍ DOBRÝ KAFE S JIRKOU (15.3.2022)

OVLIVNÍ CENY BENZÍNU TVOJI BĚŽECKOU SEZÓNU?

Milí příznivci TEMPO MAKERS 🙂

Pokaždé vše uteče jako voda a po dlouhém zimním období nastává konečně jaro, i když občas jen podle kalendáře, ne teplot. Co nevidět se rozjedou závody, na které jsi se celé to temné zimní období připravoval. Chápu že se nemůžeš dočkat a převládají pocity těšení, netrpělivosti a zároveň i očekávání, jak kvalitně máš trénováno. Jenže je tu o jeden problém více. Ano, chápeš to správně. Jsou to ceny energií a pohonných hmot. Určitě nad tím nemávneš rukou, ale opravdu se zamyslíš. Cestovné za závody není rozhodně zanedbatelná položka z rozpočtu ať už rodinného nebo jiného. Každý rok se vyšplhá na několik tisíc korun.

Sjíždět závody na druhou stranu republiky bude tedy finančně náročnější. To bez pochyby. Řekneš si, že za srdečním závodem pojedeš za každou cenu až na okraj světa. Po čase však dojdeš k jinému výsledku. Jenže všechno zlé, je zase pro něco dobré.

Možná jsi dříve trochu zanedbával závody v místě bydliště nebo v nejbližším okolí. Důvodem byla třeba známost trati nebo že už tě ty závody nemotivují a spoustu jiných důvodů. Myslím, že to není správná myšlenka. Nyní máš velký důvod, proč se těchto závodů zúčastnit. Domácí konkurence na těchto závodech, kdy se potkáš s plno známými běžci, tě může motivovat ke krásným časům či umístěním mezi nejlepšími.

Malé závody ještě rozhodně neznamenají, že jsou méně hodnotnější než ty velké komerční. Už léta takové závody pořádám a musím potvrdit jejich vysokou kvalitu, ať už se co výkonů týče, tak i kvalitou přípravy závodu z pozice pořadatelů. Harmasan kdysi řekl – není malých rolí, proto si dovolím jeho citát parafrázovat – není malých závodů. Podpoř pořadatele těchto závodů svojí účastí. Rozhodně se nemusíš obávat, že je to špatný krok. Naopak, je to krok správným směrem a nebudeš litovat, ale pravidelně se vracet.

Na těchto závodech panuje přátelská až rodinná atmosféra. A jelikož se téměř všichni znají, vzájemně se podporují nejen při srovnávání svých dovedností na trati, ale i v zázemí při doběhu každého účastníka závodu, byť běží hodně pomalu.

Nikomu nevymlouvám dlouhé cestování za vzdáleným závodem. Spíš nabádám k využití těch místních a v nejbližším okolí. Teď je přesně doba, kdybychom měli všichni tyto závody vyprodat nebo alespoň se pokusit, co nejvíce naplnit kapacity těchto závodů. Ať se závod koná v parku, na louce, v lese nebo třeba mezi paneláky, pokaždé má své kouzlo, které objevíš jen když na ten závod přijdeš, zaregistruješ se a odběhneš ho. Nikdy neříkej, že ten závod za nic nestojí, pokud jsi ho neabsolvoval. Jen ty sám můžeš posoudit, jakou má kvalitu a atmosféru.

Šetři svoji kapsu zbytečně dlouhou cestou za závodem a obohať se o nové dojmy, pocity, zážitky a příběhy z malých, leč milých závodů. Jedno přísloví říká – odříkaného chleba největší krajíc. Věřím, že jednou na takový malý závod přijdeš a začneš ujídat z toho velkého krajíce.     

Jirka Mašek TEMPO MAKERS