ÚTERNÍ DOBRÝ KAFE S JIRKOU (22.3.2022)

TRÉNUJ TVRDĚ, ALE PAMATUJ NA REGENERACI

Milí příznivci TEMPO MAKERS 🙂

Jelikož jsem dennodenně v kontaktu s běžci, vyslechnu si opravdu velké množství zajímavých názorů, ale zároveň i naprosto odlišných. Jak se říká, každý člověk, jiný názor. Již jsem několikrát avizoval, že zvláště pro začínající běžce, je velmi obtížné se v těchto názorech orientovat. Většinou platí, že nejlepší názor je ten, který je nejvíce hlásaný. Někdy je to pravda, jindy velký omyl.

S blížícím se začátkem běžecké sezóny jsem zaznamenal názor, že čím tvrdší trénink, tím lepší výsledky. Mnozí došli k názoru, že co tě nezabije, to tě posílí. Prostě dělat vše naplno je tím nejlepším, co můžete udělat. Bohužel to již dávno neplatí. Sportovci, respektive běžci, kteří jdou do všeho s velkou tvrdostí a úsilím, mývají většinou krátkou existenci. Stane se to, že kvůli dlouhodobému potlačení potřeb těla dojde ke ztrátě radosti z výkonu  a sportu vůbec. Namítnete, že tohle platí jen pro špičkové sportovce. Omyl, to platí zvláště pro hobby běžce. Rozhlédněte se kolem sebe a zjistíte kolik takových, podobně smýšlejících, běhá kolem vás.

Velmi dobré přirovnání je k sudu plném vody, což v našem případě může být životní energie. Čím více a déle tvrději trénujete, tím vlastně vypouštíte vodu ze sudu. Ale zároveň nepřivádíte do něho novou vodu, tedy životní energii potřebnou pro další výkon. Po určitém čase můžete přijít a říct – cítím se úplně prázdný. A máte naprostou pravdu. Zapomněli jste totiž na přívod energie do pomyslného sudu, respektive svého těla. Najednou se z vás vytratil ten pocit, kvůli kterému jste začali běhat, mít radost z pohybu, prostě láska ke sportu.

Jak z toho ven? Bez náročného tréninku nedojdete ke kýženému výsledku, ale stejnou měrou se musíte naučit starat i o druhou stránku, což je regenerace, odpočinek, tedy to, co vám doplní vodu do sudu. Nechci zde opakovat výrok, že nejlepším tréninkem je ten, který není. Ale nedávno jsem zaslechl jiný – také regenerace je trénink. Řeknu-li to mluvou o sudu – těžkým tréninkem nevyvrtávejte do svého sudu stále nové díry, ale rozumným uvažováním doplňujte do sudu zpětně vodu. Jen rovnoměrným rozdělím tvrdé dřiny a regenerace, získáte požadovaný výsledek. Ten je závislý na tom, jak čerství do výkonu půjdete. Jen namáhavým tréninkem toho rozhodně nedosáhnete.

Zamyslete se nad tímto skvělým citátem – „Dlouhodobý úspěch se definuje tím, že pro něj člověk každý den něco dělá, ale také tím, že pro něj každý den nic cíleného nedělá“. Umět správně podělit tréninkové úsilí a cílený odpočinek je těžké, ale pokud chcete něčeho dosáhnout, nic jiného vám nezbývá. Jedno bez druhého se totiž neobejde, aby výsledek byl pozitivní. Přemýšlejte někdy o tom, zda je účinné a efektivní běhat sedm dnů v týdnu nebo si vyčlenit dva dny, kdy dáte nohy do klidu. Mám v tom jasno a co vy?   

Jirka Mašek TEMPO MAKERS