ÚTERNÍ DOBRÝ KAFE S JIRKOU (8.3.2022)

UVAŽUJETE O TRÉNINKOVÉM PLÁNU? UVAŽUJETE SPRÁVNĚ

Milí příznivci TEMPO MAKERS 🙂

Je úplně jedno, zda se připravujete na zkoušku ve škole nebo na předem vybraný závod, vždy je totiž potřeba mít nějaký plán. Co se školy týče, je to učební plán, co se závodu týče, je to tréninkový plán. Co mají oba plány společné? Musí splňovat určitá kritéria, aby bylo docíleno předpokládaného výsledku.

Na každém běžeckém webu dnes najdete mnoho univerzálních plánů jak se připravit na pětku, desítku, půlmaraton či maraton. V dnešní době pro tyto weby nutnost, přesto osobně dávám přednost zpracování plánů přímo na míru běžce, který bude plán plnit. Nechci zde vyjmenovat všechny ty kritéria, co by měl plán splňovat, spíše bych se obecně zamyslel, kdo by takový plán měl využít nebo komu ho doporučuji.

Plán nepotřebují jen špičkový běžci, ale prakticky každý, kdo chce dosáhnout nějakého cíle a neví jak na to či nemá tu vůli plnit své příkazy. Může to být začátečník, ale i zkušený běžec nebo někdo, kdo se rozhodl věnovat běhu v pozdějším věku. Vůbec není ostudou si takový plán zajistit. Naopak, získáš velkou výhodu, protože tvůj běh bude správně koordinován a budeš mít jistotu, že tvé běžecké kroky jsou vedeny odborně a správným směrem.

Určitě je dobré požádat o tento plán někoho zkušeného, kdo se tomu věnuje již delší dobu, má zkušenosti a samozřejmě i výsledky. Ty jsou poté závislé na mnoha okolnostech a také na rozdílných cílech podle toho, jakého výsledku chceš dosáhnout. Jsou i takové cíle, kdy výsledkem by mělo být pouhé zdolání trasy půlmaratonu či maratonu tak, aby ho dotyčný zvládl v pohodě, bez zbytečných krizí a předem stanoveného času.

Mnozí si ani neuvědomují, co zbytečných chyb při svém tréninku dělají. Ačkoli si myslí, že konají jak nejlépe to jde, přesto si v dobrém úmyslu mohou právě touto neznalostí hodně uškodit. A to jistě nikdo nechce. Zkušený trenér tě správně nasměruje, ukáže nové cesty, možnosti rozdílných tréninků a ty si najednou uvědomíš, kolik vůbec možností tréninku existuje, aniž by jsi o tom věděl. A právě tyto speciální tréninky tě posunou za tvým cílem. Zároveň zjistíš, že při správné skladbě tréninků získáš plno volného času, který můžeš věnovat regeneraci nebo třeba rodině či svým nejbližším. To je velký přínos odborně zpracovaného tréninkového plánu.

Požádat o tréninkový plán není žádná ostuda nebo prohra. Naopak, je to výhra a cesta za lepšími výsledky sice za zvýšeného úsilí, ale dobře koordinovaná. Každý trenér, který plán připravuje, se bude maximálně snažit, aby jeho úsilí přineslo pozitivní výsledek. Vždyť je to jeho vizitka. A že za to budeš muset nějakou tu korunu zaplatit? Už jsem to několikrát zmínil, co je zadarmo, nemusí být vždy to nejlepší. Cena by samozřejmě měla být adekvátní požadovanému cíli.

I když si myslíš, že čím jsi starší, tím lépe rozumíš běhu, je poněkud zavádějící myšlenka. Právě ve vyšším věku nad čtyřicet pět let, je dobré mít nějaký odborně zpracovaný tréninkový plán, který tě bude udržovat v dobré kondici a cílené přípravě nejen na závody, ale i v přípravném nebo zase odpočinkovém období. Malý příklad za všechny. Již více než dva roky spolupracuji na plánu s jednou běžkyní, která na začátku horko těžko uběhla pětku v tempu okolo sedmi minut na kilometr. Dnes se posunula tak, že pětku dokáže zaběhnout hluboko pod dvacet pět minut a stále zrychluje. A to nemluvím o tom, jak se zlepšila v otázce stylu běhu. Takový je výsledek dlouhodobé spolupráce a cíleného tréninkového plánu bez toho, aniž bychom cílili na přesně daný závod či cíl. To vždy vyplyne v průběhu plnění tréninkového plánu.

 Ať vám to běhá a zdraví slouží.   

Jirka Mašek TEMPO MAKERS