ÚTERNÍ DOBRÝ KAFE S JIRKOU (17.5.2022)

DVOJÍ EFEKT TRÉNINKU JE V JEHO ZÁBAVĚ

Milí příznivci TEMPO MAKERS 🙂

Téma dnešního mého zamyšlení jsem již několikrát zmínil. Pokud se jedná o zajímavé téma, není na škodu si ho občas připomenout a případně rozvinout o nové poznatky. Ty opravdu jsou a rád se o ně s vámi podělím.

Všichni víte, že moje společné tréninky jsou možná atypické oproti těm, co běžně učí či doporučují na kurzech. Mám jednoduchou strategii – společný trénink musí bavit, zaujmou, vtáhnout všechny účastníky do jeho děje a být i maximálně efektivní. Někdy je těžké těmto požadavkům vyhovět. Jenže mě to baví a pro dobrý výsledek jsem ochotný udělat cokoliv.

V minulém týdnu jsem na všech svých trénincích použil jako pomůcku obruč o průměru šedesáti centimetrů. Vlastně jich bylo dvacet, abych byl přesný. Cílem tréninku bylo posílit kotníky, získat větší odrazovou sílu, naučit nohy střídat krokový rytmus a také vysoká intenzita cvičení. Výsledek mě mile překvapil. Trénink zaujal, byl náročný a hlavně bavil. Bylo velmi zajímavé sledovat, jak mnozí, ač výborní běžci, mají problém ovládat své nohy při různých rytmických cvičeních. Nešlo o to je zesměšnit, to vůbec. Sami přiznali, že je to pro ně pověstná „vyšší dívčí“, ale snažili se. Celkový dojem? Všichni unaveni, ale s úsměvem na tváři a pozitivním náhledem na trénink.

Ač jsme již v dospělém věku, stále v nás třímá ten malý kluk nebo holka, kteří si dokáží hrát i v dospělém věku, mnohdy hodně vysokém. Přesně v tomto duchu se snažím mé tréninky koncipovat. Hravost a zábava mají přednost. Vždyť přece sport je zábavná hra, nemýlím-li se. Ano, nedávno jsem řekl, že každý sport je dřina, ale stále patří do volnočasových aktivit, které by nás měly bavit a pomáhat nám odreagovat se od stresu. Není-liž pravda?

Jakou formu tréninku zvolíte je čistě na vás. Každý z trenérů máme svoji filozofii, cíle a představy, jak by takový optimální trénink měl ve skutečnosti vypadat. Měl jsem ve své dlouholeté kariéře hodně trenérů, ale všichni do toho přidávali i tu zábavu. Jako jejich pozorný žák jsem si samozřejmě něco z toho vzal a osvojil právě v trénincích, které připravuji a i koučuji. Neustále hledám nová cvičení, která pomohou rozvíjet výkonnost, ale ve všech směrech, ne jen pro samotné běhání. V tom vidím tu přidanou hodnotu tréninku.

Nejlepší ze všeho je uvést příklad, na kterém více ukážu, jak moc se mi to daří. V Klatovech trénuji takovou „experimentální“ skupinu, kde chodí nejvíce rodičů se svými dětmi. Je hodně hezké sledovat, jak se potomci snaží být lepší svých rodičů. Jenže kolikrát je to naopak. Rodiče mají co dělat, aby se svým dětem vyrovnali. Výsledkem je nejen hodina plná úsilí, napětí, krásných cvičení, zdravého hecování, ale i plno úsměvů na tváři. Po tréninku vyčerpání a zároveň i načerpání nový sil a dobrá nálada. To nejde ničím vyvážit.

Běžecké tréninky mají plno variant k využití. Na těch mých preferuji hravost a zábavu. A největší odměnou mi je druhý den smska nebo e-mail například – Jirko, nohy bolí, ale moc mě to bavilo! To potěší nejvíce a zároveň nabije energií do přípravy toho dalšího tréninku. Běhejte, utužujte své zdraví a nezapomeňte se přitom bavit… díky tomu  si výsledek takového tréninku můžete umocnit na druhou!        

Jirka Mašek TEMPO MAKERS