ÚTERNÍ DOBRÝ KAFE S JIRKOU (10.1.2022)

DOBRÁ RADA NAD ZLATO. JEN UPŘÍMNOST VŮČI SOBĚ TĚ POSUNE DÁL

Milí příznivci TEMPO MAKERS

Krátká odpočinková pauza mezi svátky mě dovolila se ještě hlouběji podívat na problematiku sportování, respektive běhání v mém okolí. Absolvoval jsem několik zajímavých rozhovorů, které mně utvrdily v přesvědčení, že někteří mají na běh a sportování stále všeobecně zkreslené představy a jestli těmto lidem nebudeme říkat pravdu, nikdy se z nich nestanou ti správní sportovci. A nemyslím ty špičkové, ale takové, co běhají pro radost, potěšení a hlavně pro své zdraví.

Se sportováním, a v našem případě běháním, musí dotyčný uzavřít dlouhodobý sňatek, abych použil nějaké zajímavé přirovnání. Mnoho z vás ho uzavřelo již v raném věku, jiní k tomu dospěli až později. Obojí je dobré, přestože ta první možnost má větší šanci, že nedojde k rozvodu. Sport je doslova běh na dlouhou trať, kde na vás čekají úspěchy, ale také nespočet porážek, které bude potřeba přijmout. To bývá ostatně velký problém prakticky všem sportovců, běžců nevyjímaje.

Období, kdy se daří a všichni vám klepají na rameno, jací jste borci, lajky na FB a Instagramu přibývají skokově, vám zákonitě zvyšuje sebevědomí. Samozřejmě se snažíte této přízně využít jako motivaci do další, většinou zvýšené aktivity a zvedání cílů. To je ta kladná stránka. Jenže díky této přehnané aktivitě se můžete dostat i do té záporné fáze (většinou se dostanete). Zvýšená přehnaná aktivita bez rozmyslu a rozumného úsudky může dojít až k fázi velké krize, která většinou vyústí ve zranění. Lidské tělo není stroj, kde vyměníte olej či vadnou součástku, a vše jede dál jako by se nechumelilo.

V tu chvíli je už na radu celkem pozdě. Ta měla přijít dříve něco jako prevence. Jenže poradit se, se zkušeným odborníkem nebo dlouholetým sportovcem, je pod vaši úroveň. Odborník však ví, jak se k tomuto problému postavit a tím pádem i pomoct. Všem podobným je nutné říct vše opravdu narovinu a upřímně, že dělají něco špatně, co jim neprospívá. Ono se to hrozně špatně poslouchá, což mohu potvrdit sám, ale bez toho to vážně nejde. Snažím se přistupovat ke každému běžci stejným způsobem. Za ta leta již dokážu odhadnout mnohé. Zkušenosti jsou k nezaplacení. A jelikož i moji trenéři byli ke mně upřímní (někdy hodně kritičtí), snažím se to přenášet i na ty, co trénuji nebo vedu formou tréninkového plánu.

Nejde však jen o to jim říct, že dělají něco špatně, ale důležité je navrhnout i možnosti a řešení, aby těch záporných fází a nepříjemných pocitů bylo co nejméně. Bylo mi řečeno, že tím jak mluvím narovinu ztrácím své mnohé příznivce (možná), přesto své chování nezměním. Nadále je mojí hlavní myšlenkou lákat všechny na běhání pro radost a zdraví. Po určité době ale přílišná radost přechází ve zcela jiné ambice, odlišné dobrému pocitu, proto neváhám říct, co si o tom myslím. Samozřejmě se mohu ve svém úsudku mýlit a dokonce se tak i stalo, ale možná k tomu přispěla právě ta otevřenost, upřímnost říct, že jste se rozhodli pro hodně trnitou cestu a můžete na ni potkat i plno situací, které příjemné nebudou a bude třeba se s nimi hodně dlouho a vytrvale prát. To ale slyšet mnozí nechtějí. Přece jen „chvalozpěvy“ z ní lépe, i když jsou častokrát falešné kořeněné špetkou závisti.

Proč tohle píši právě v této době? Třeba proto, že začátkem roku plánujete, kam letos své běhání nasměrujete. Dobrá rada je drahá, Přesto se taková investice rozhodně vyplatí a brzy i vrátí. Buďte k sobě upřímní, nemalujte si vzdušné cíle, ušetříte si plno zbytečných problémů. S jídlem roste chuť, znáte to přísloví, ale také, že i zvíře ví, kdy má dost, platí stále. Poněkud divná přirovnání řeknete si. Při hlubším zamyšlení odhalíte jejich velkou pravdivost. Přestali jsme totiž využívat zkušeností zkušených a dali přednost radám sice sympatických běžců, ale s minimem zkušeností.

Co poradit závěrem? Třeba aby jste se nesnažili za každou cenu stavět si vysoké cíle. Třeba k nim jednou dojdete pomocí nižších cílů a vaše radost bude poté mnohem větší. Nechte si poradit, byť je vám to proti srsti. Vše následně doceníte s odstupem. Úspěšný běh celým rokem 2022.     

Jirka Mašek TEMPO MAKERS