HODNOCENÍ ZÁVODNÍ BĚŽECKÉ SEZÓNY TEMPO MAKERS RUN 2024 

V úterý 17.září 2024 jsme uzavřeli sedmou sezónu běhů pod názvem TEMPO MAKERS RUN, které probíhají na cyklostezce podél řeky Úslavy a již čtvrtým rokem i letní závody v lesním prostředí V Pytli. Nastává nyní čas vše v klidu zanalyzovat a připravit plány na rok 2025. Pokusíme se vše objektivně zhodnotit, i když výsledek může být hodně kritický. Ale je potřeba si přiznat pravdu a nevidět vše jen přes růžové brýle. 

NEJNIŽŠÍ ÚČAST  

V celkovém kontextu všech sedmi ročníků lze konstatovat, že rok 2024 patří mezi ty nejslabší. Mluvím nyní o účasti, protože běžecké výkony byly jako vždy úžasné, čehož dokladem může být právě poslední závod, kdy prvních šestnáct běžců a běžkyň zaběhlo pěti kilometrovou trať pod dvacet minut! Běžecká kvalita je na místě, ale ta ohledně účasti letos klesala každým závodem. 

KDE HLEDAT PŘÍČINY 

Příčin bude hned několik a aby došlo k objektivnímu hodnocení, musíme zohlednit všechny. 

  • Pro mnohé neoblíbená (neatraktivní) trasa na cyklostezce u Baumaxu 
  • Po sedmi letech okoukanost těchto závodů a ztráta atraktivity 
  • Úterní termíny, brzy po víkendových závodech 
  • Obliba velkých komerčních závodů, které nabízejí více zážitků 
  • Obliba jiných podobně malých závodů v Plzni a okolí 
  • V letním období doba prázdnin a dovolených 
  • Vysoké letní teploty na závodech   

NEZÁJEM O DĚTSKÉ BĚHY 

Asi největší propad nastal u dětských běhů, které vlastně zachraňovaly děti od Jardy Voldřicha z oddílu pětibojařů. To vedlo až k tomu, že jsme neměli ani naplněny všechny kategorie a na stupních vítězů by stálo jen několik dětí. Proto jsme se rozhodli například zrušit vyhlašování dětských běhů. Setkalo se vše z nevolí, ale za naším rozhodnutím si stojíme. 

Navíc se nám stále nelíbí vyhlašování dětských běhů hned po startu hlavního závodu. Bez atmosféry, bez přítomnosti většiny rodičů (účastní se hlavního závodu) a mnohdy i bez dětí, které se prostě nedostavily. Opět nehodnotíme běžecké výkony, které byly na vysoké úrovni a úsilí dětí úžasné. 

PŘEMÝŠLÍME CO DÁL 

Co bude dál? Toť skoro hamletovská otázka. Naše závody nikdy nebyly výdělečné, ale také nechceme, abychom na nich prodělávaly. Mnozí z nás, co závod organizujeme a staráme se o závod přímo na místě, věnujeme svůj volný čas a jestliže přijde malé množství lidí, řekneme si, že čas můžeme využít jinak. Snažíme se vše popsat pravdivě, bez jakékoliv přetvářky a mazání medu kolem úst. Přesto si myslíme, že hlavním důvodem je velké množství závodů, které už prostě nelákají jako dříve. 

Nechceme jít cestou zvyšování startovného, neboť si myslíme, že je adekvátní tomu, co na závodě nabízíme. Není to ani otázka hodnotnějších cen, protože naše závody nejdou o cenách. Ty jsou jen symbolické. Chce jít cestou kvality a ne kvantity, což je pro nás nyní prvořadé.  

JAK BUDE VYPADAT ZÁVODNÍ ROK TEMPO MAKERS RUN 2025 

Je těžké se rozhodnout, jak vše bude vypadat za rok, ale představu máme naprosto reálnou, a to nutnou redukcí počtu závodů za rok.  

V roce 2025 proběhnou dva závody na trati u Baumaxu (květen a září) a dva závody V Pytli (červenec a srpen). K tomu zajistíme pořadatelství T-Mobile olympijského běhu (červen), poněvadž ctíme olympijskou myšlenku.  

Běhy u Baumaxu budou mít charitativní podkres – květen poběžíme pro CENTRUM HÁJEK a v září pro MAMINY S RAKOVINOU.  

Zcela vynecháme dětské závody. Možná se to nebude mnohým líbit, přesto jsme se tak rozhodli. 

POZITIVA NA ZÁVĚR 

Samozřejmě, že najdeme i mnohá pozitiva. Naše závody mají v jistém smyslu rodinný charakter, kdy se scházejí po měsíci běžci a nejenže se proběhnou, ale také podiskutují, co se za poslední měsíc událo.  

Jelikož máme stejné tratě u Baumaxu již sedm let, je možné si každým závodem otestovat výkonnost. Tento aspekt je hodně zajímavý a mnohými běžci z tohoto důvodu hojně využívaný. Trať je certifikována, takže je opravdu stále stejná a přesná. 

Celá trasa je hodně rychlá, tudíž si každý zde může zaběhnout pětku nebo desítku bez převýšení ve velmi rychlém čase. A rychle se samozřejmě i běhá. V Pytli jsme tak trochu závislí na počasí a jak vypadá konkrétně trať. Nyní jsme ustálili trať na délku 7,5 km, která se dá běžet oběma směry. Navíc prostředí lesního areálu V Pytli je opravdu hezké.  

ČÍM SE POKUSÍME NAHRADIT ZRUŠENÉ ZÁVODY 

Velmi se nám osvědčil náš charitativní projekt „HÝBEJTE SE PO CELÝ ROK 2024 S TEMPO MAKERS A PMDP“. Tam vidíme velký prostor pro běhání pro všechny, kdo se chtějí pravidelně pohybovat a ještě k tomu pomáhat. Připravujeme větší atraktivitu a rozšíření tohoto zajímavého projektu, který má velké možnosti a bude i více pomáhat. Do konce listopadu vám představíme tento projekt pro rok 2025, abyste se mohli v klidu rozmyslet, zda se do projektu přihlásíte. Bude opět pomáhat dobré věci. 

TEMPO MAKERS RUN TEAM