SPRÁVNÝ VÝBĚR BĚŽECKÝCH BOT VERSUS BĚŽECKÝ STYL (postřehy běžeckého trenéra) 

Nedávno jsem od našeho běžeckého partnera PUMA obdržel dvoje boty, které využiji při své vodičské činnosti a zároveň i v běžném tréninku. Jedná se o závodní boty PUMA DEVIATE NITRO ELITE 3 (karbonky) a objemové boty PUMA VELOCITY NITRO 3. Oboje patří mezi nejlepší běžecké boty, které jsem kdy měl na noze. Ale nechci zde vyzdvihovat všechny jejich přednosti, ale zaměřit se spíše na jejich správné využití, což například úzce souvisí i s běžeckým stylem. 

SPRÁVNÝ BĚŽECKÝ STYL – CESTA K ÚSPĚCHU 

Asi před měsícem jsem četl moc hezký příspěvek od Veroniky Preti @jeden měsíc běžce, pojednávající o správném běžeckém stylu. V příspěvku uvedla, že ne každý se chce tréninku správného běžeckého stylu věnovat. A pokud se tak rozhodne, bývá to běh na dlouhou trať a mnozí po čase tuto nastoupenou cestu opustí, vlastně vše vzdají. Karbonky DEVIATE NITRO ELITE 3 jsou opravdu rychlé boty určené pro rychlé běžce na závody, popřípadě výjimečně na rychlý intervalový trénink. Pomohou však jen tomu, kdo maximálně využije efekt karbonových bot. A musím říct, že zde mnozí běžci narazí na problém. Díky nedobrému běžeckému stylu vůbec nevyužijí efekt těchto bot, což je myslím velká škoda. 

Tohle své tvrzení mohu potvrdit, neboť se již dlouho tréninkem správného běžeckého stylu zabývám a mám s tím dobré výsledky zvláště u mladých kluků a holek, kteří jsou ochotni se náročnému tréninku věnovat. 

Správný běžecký styl – jeho výhody: 

  • Umožňuje běhat rychleji a pohodověji 
  • Šetří energii běžcům a běžkyním 
  • Eliminuje (minimalizuje) možnost zranění 
  • Maximálně využívá efekt bot určených pro rychlé běhání 

ŠPATNĚ ZVOLENÉ BOTY 

Velké množství běžců se snaží běhat rychle bez ohledu, jakým stylem běhají. Navíc si pořídí boty, konkrétně rychlé karbonky, a už si neuvědomují, že je vlastně nevyužijí naplno, ale například jen z padesáti procent a navíc je používají nesprávně. Ano, přesně tak vše funguje. A právě tento fakt může způsobit i nepříjemné zranění, přestože si myslí pravý opak. Myšlenka, že máte skvělou botu, a tím pádem budete zákonitě běhat i rychleji, je zcela mylná. 

Zde platí pravidlo – používej na běh jen takové boty, které jsou určené pro tvé tempo. Jen tak budeš běhat rychleji. 

MŮJ OSOBNÍ PŘÍKLAD 

Jako příklad využití správných bot uvedu sám sebe. Mám dobrý běžecký styl, na kterém jsem dlouho a trpělivě pracoval. Jenže v poslední době už neběhám tak rychle, jako před několika lety, abych mohl plně využít efekt karbonových bot. Využívám je opravdu minimálně na rychlé intervalové tréninky, popřípadě na své závody, ve kterých se snažím běžet v závodním rychlém tempu. Proto mnohem raději využívám další skvělé boty PUMA VELOCITY NITRO 3 určené pro objemové dlouhé tréninkové běhy. Prostě maximálně využívám efekt obou typů bot i díky dobrému běžeckému stylu. 

TRÉNINK BĚŽECKÉHO STYLU 

Nakonec bych se vrátil k tréninku běžeckého stylu. Ten se dá prakticky natrénovat v každém věku. Není potřeba ho mít dokonalý, ale stačí dodržovat jeho základní pravidla např. správný dopad nohou, práce rukou, nastavení těžiště běhu atd. Trénink obsahuje i spoustu cvičení na nohy. Rozhodně to není jen běžecká abeceda, která je ale tím nejlepším běžeckým cvičením pro získání dobrého stylu. Vlastně se jedná o nenápadný dril, který má k zábavě daleko, ale je vysoce efektivní. Trénuji již dlouho a vždy mě zaráží, když někdo přijde, že ho bolí koleno, kotník, achilovka, záda a mnoho jiného. Když mu řeknu, že by měl zapracovat na běžeckém stylu, protože hlavní příčinou jeho neduhů může být právě špatný styl, většinou se jen pousměje a nebere mě vážně. Jejich škoda, řeknu si a vím, že problémy budou mít stále. 

Vždy mi dokáže namíchnout, následně ale rozesmát, když vidím některé běžce a běžkyně, kteří se svým nedobrým běžeckým stylem běhají půlmaratony a maratony a po doběhu vypadají jako by se vrátili z boje, vše je bolí. Přitom řešení je jednoduché, zapracovat více na běžeckém stylu a výsledkem je jednoznačně lepší pocit z běhu. 

Koupí bot na rychlé běhání ještě neznamená, že budete okamžitě běhat rychleji. K tomu vede delší cesta ve formě tréninku správného běžeckého stylu. Jestliže tuto cestou podstoupíte a úspěšně dokončíte, výsledek poznáte sami a budete velmi mile překvapeni. I takový detail může být pro vaše běhání zásadní. Proto neváhejte a začnete s tréninkem hned. Poté možná využijete maximální efekt například karbonových bot při rychlém závodě. 

Jirka, běžecký trenér TEMPO MAKERS